در مورد معجزه گلیسیرین و کاربرد سیلیکاژل چه می دانید؟
با پیشرفت علم و صنعت، محصولات شیمیایی گوناگونی تولید شده اند. سیلیکاژل و گلیسیرین از جمله ترکیبات شیمیایی هستند که در زندگی روزمره و همین طور صنایع متفاوت بسیار مورد استفاده قرار می گیرند. گلیسیرین مادهای نام آشناست که از گذشته تا کنون در بسیاری از محصولات زیبایی مانند انواع صابون ها، شامپوها و کرم ها به کار برده شده و از خواص آن در سلامت پوست و مو استفاده های فراوانی می شود. سیلیکاژل نیز ماده ای است که باعث حذف رطوبت در بسیاری از محصولات می شود.

گلیسیرین چیست؟
گلیسیرین (Glycerol) مایعی شفاف و بدون بو است که می توان آن را در بیشتر چربی های طبیعی حیوانی و گیاهی پیدا کرد. این چربی حتی در بافت پوست نیز یافت می شود. قدرت آب رسانی و ایجاد رطوبت در پوست باعث شده است که گلیسرین یکی از اجزای اصلی تشکیل دهنده اغلب محصولات زیبایی و مراقبت از پوست باشد.
کاربرد گلیسیرین در مراقبت از پوست
از گلیسیرین به صورت گسترده ای در تولید انواع صابون، کرم های مرطوب کننده و دیگر محصولات صنایع آرایشی و بهداشتی استفاده می شود. یکی از ویژگی های مهم گلیسیرین این است که هم در آب و هم در الکل محلول بوده و بنابراین می توان از آن در انواع کرم های خانگی و اسپری های بدن استفاده نمود.
خواص گلیسیرین از پوست در برابر عوامل آسیب زننده ای مانند باد و سرما محافظت می کنند. از فواید گلیسیرین می توان به درمان تحریک پوست، حفاظت در مقابل عفونت و بهبود زخم اشاره نمود که در نهایت سلامت پوست را به ارمغان خواهد آورد.
پیشگیری از چین و چروک پوست
خواص گلیسیرین در نرم کنندگی و مرطوب کنندگی می تواند از چین و چروک پوست پیشگیری کرده و به نرمی و جوانی و شادابی پوست کمک کند. مخلوط یک قاشق چای خوری گلیسرین با یک قاشق چای خوری روغن ویتامین E معجون معجزه گری است که می توانید آن را در ناحیه صورت و گردن ماساژ داده و بعد از 15 دقیقه آبکشی نمایید. تداوم در مصرف این ترکیب در صورت عدم وجود حساسیت باعث بهبود چشمگیر سلامتی پوست می شود.
گلیسیرین در حفظ رطوبت پوست
گلیسیرین می تواند آب و رطوبت پوست را حفظ کند. ترکیب گلیسیرین و آب برای شستشو و پاکسازی پوست صورت بسیار توصیه می شود و می تواند سلامت پوست را ارتقاء دهد. با این روش پوست به طور طبیعی مرطوب و درخشان نگه داشته می شود.
انعطاف پذیری پوست
با افزایش سن، انعطاف پذیری پوست کاهش می یابد. اما گلیسیرین میتواند در افزایش انعطاف پذیری به پوست کمک کند. در سال های اخیر تحقیقات نشان داده که قرار گرفتن گلیسیرین بر روی پوست حتی به مدت 10 دقیقه می تواند خاصیت انعطاف پذیری پوست را بهبود بخشد.
درمان ترک پاشنه
گلیسیرین از خشکی و ترک خوردگی پاشنه پا جلوگیری می کند. همچنین این ماده به عنوان یک نرم کننده طبیعی قادر است تا مدت ها پاشنه پا را مرطوب نگه دارد.
معجزه گلاب و گلیسیرین در زیبایی صورت
گلیسیرین از بهترین مواد برای حفظ کشسانی و انعطاف پوست است. از بین بردن چین و چروک از روی پوست با گلیسیرین و گلاب نقش موثری در پاکسازی صورت داشته و معجزه ای از زیبایی را پدید می آورد.
ترکیب این دو ماده معجزه آسا با یکدیگر تاثیری فوق العاده بر روی پوست داشته و تولید چربی در زیر پوست را افزایش می دهد. بنابراین با استفاده از گلیسیرین و گلاب می توان معجونی ساخت که استفاده از آن موجب چاقی صورت و گونه ها شود. این ترکیب باعث می شود تا پوست صورت کشیده شده و گونه ها نیز پر و زیبا به نظر آیند.
معجزه گلیسیرین برای سلامت مو
روغن نارگیل از بهترین روغن های مراقبت از مو به حساب می آید. این ماده در ترکیب با گلیسیرین نیز استفاده شده و موجب تقویت فولیکول های مو می شود. برای استفاده از گلیسیرین برای رشد مو کافی است تا مخلوطی از یک قاشق چای خوری گلیسیرین را با 2 قاشق غذاخوری روغن نارگیل مخلوط کرده و روی پوست کف سر ماساژ دهید. این کار به افزایش گردش خون در پوست سر نیز کمک می کند.
انواع گلیسیرین
- گلیسیرین گیاهی
- گلیسیرین حیوانی
- گلیسیرین سنتزی
گلیسیرین گیاهی چیست
گلیسیرین گیاهی از چربی های طبیعی داخل گیاهان تولید می شود. نارگیل، زیتون، هسته خرما از جمله منابع گیاهی هستند که می توان از آن ها گلیسیرین به دست آورد. این روغن ها تحت فشار و در حضور باز قوی مانند هیدروکسید سدیم قرار گرفته تا گلیسیرین از تری گلسیرید جدا و به فاز آبی وارد گردد. در نهایت محصولی به دست می آید که شیرین، شفاف و بدون بو است. این ماده با ارزش و معجزه گر همان گلیسیرین گیاهی است.
گلیسیرین حیوانی
گلیسیرین حیوانی نیز از طریق واکنش بین چربی های حیوانی با باز قوی مانند سدیم هیدروکسید تولید می شود. از دیدگاه علم شیمی طی انجام واکنش صابونی شدن، گلیسیرین حیوانی به عنوان محصول جانبی واکنش ایجاد می شود.
گلیسیرین صنعتی
گلیسیرین سنتزی با استفاده از مواد شیمیایی به دست می آید. این ماده را می توان با انجام واکنش کلراسیون پروپیلن تولید نمود.

کاربرد گلیسیرین در صنایع غذایی
یکی از موارد کاربرد گلیسیرین در صنایع غذایی در زمان استفاده از اریتیتول و زایلیتول نیز است. گلیسرول به عنوان حلال و شیرین کننده در غذاها و نوشیدنیها استفاده می شود. این ماده همچنین به حفظ غذاها نیز کمک می کند.
گلیسیرین دارای چگالی کالری شبیه به قند است، با این تفاوت که شاخص گلیسمی پایینی دارد. بنابراین مسیر متابولیکی متفاوتی را در بدن طی خواهد نمود. از گلیسیرین به عنوان پرکننده در غذاهای کم چرب نیز استفاده می شود.
کاربرد دارویی گلیسیرین
در تهیه برخی از دارو های پزشکی از گلیسیرین استفاده می کنند. کاربرد گلیسیرین در درمان های آلرژیک ایمنوتراپی، شربت های سرفه، خمیردندان، دهان شویه ها، محصولات مراقبتی پوست، محصولات مراقبتی مو، انواع صابون ها و نرم کننده ها دیده می شود.
قیمت گلیسیرین
همان طور که پیش تر هم توضیح داده شد گلیسیرین انواع مختلفی دارد. قیمت گلیسیرین متناسب با نوع آن و برند تولید کننده متفاوت است. گلیسیرین های وارداتی اغلب قیمتی بالاتر از انواع تولید داخل دارند. برای اطلاع از قیمت خرید و فروش گلیسیرین می توانید به صورت حضوری و یا از فروشگاه های آنلاین معتبر اقدام نمایید.
دقت نمایید که گلیسیرین را از فروشگاه های معتبر خریداری نمایید و پیش از مصرف آن حتما با پزشک مشورت نمایید.
سیلیکاژل چیست؟
سیلیکاژل (Silica gel) یک نوع پلمیر سه بعدی تشکیل شده از واحدهای چهاروجهی دی اکسید سیلیسیم است. این ماده به عنوان یکی از موثرترین جاذب های رطوبت عمل می کند. انواع سیلیکاژل به صورت گرانول و پرک در بازار مواد شیمیایی قابل تهیه است.
سیلیکاژل با برقرار نمودن پیوند های هیدروژنی باعث جذب آب و الکل، گروه های آمینی و فنول ها می شود. از مزایای استفاده از سیلیکاژل قابلیت بالای جذب در دماهای پایین است. این مزیت باعث محبوبیت بیشتر سیلیکاژل نسبت به زئولایت و آلومینا شده است.
سیلیکاژل به راحتی قابل احیا است، به طوری که با حرارت دادن تا دمای 150 درجه سانتی گراد رطوبت جذب شده اش را از دست می دهد. این در حالی است که جاذب های مشابه مانند زئولایت برای احیا شدن به دمایی در حدود 350 درجه سانتی گراد نیاز دارند.
انواع سیلیکاژل
سیلیکاژل ها با توجه به اندازه ذرات در انواع متفاوتی گروه بندی می شوند. ابعاد 1 الی 3 میلی متر و 3 الی 5 میلی متر از رایج ترین انواع موجود در بازار هستند. در ادامه به انواع سیلیکاژل اشاره شده است.
- سیلیکاژل سفید یا بدون رنگ
- سیلیکاژل آبی
- سیلیکاژل نارنجی
- سیلیکاژل نوع H
- سیلیکاژل نوع WS
انواع سیلیکاژل بر اساس منافذ
سیلیکا ژل بر اساس اندازه منافذ به سه گروه زیر تقسیم بندی می شود.
نوع A
در این نوع سیلیکاژل، ضد رطوبت و خشک بوده و اندازه منافذ آن بین ۲.۵ تا ۲.۸ نانومتر متغیر است. سیلیکاژل نوع A کاربرد زیادی به عنوان حامل کاتالیزور، جاذب فشار و جداکننده مواد دارد.
نوع B
اندازه منافذ در این نوع مابین ۴.۵ تا ۷.۰ نانومتر متغیر است. سیلیکاژل نوع B سفید و شفاف است. این ماده در ماشین، خشک کن ها، کاتالیزور و انواع عطر استفاده می شود.
نوع C
این نوع از سیلیکاژل ساختاری دانه ای با منافذ میکرونانومتر دارد و از خواص آن برای تولید بستر حیوانات استفاده می گردد. نوع C وقتی بیشتر خشک شود، تولید میکروپودر کرده و به عنوان یک جاذب خوب، خشک کننده و کاتالیزور عمل می کند.
کاربرد سیلیکاژل
در ادامه به برخی از مهمترین موارد کاربرد سیلیکاژل می پردازیم.
کاربرد سیلیکاژل در صنایع دارویی، غذایی
یکی از مهم ترین نکات در صنایع غذایی و دارویی این است که بتوان از محصولات تولید شده به صورت تمیز و خشک نگهداری نمود. اکسیژن و رطوبت از عوامل مزاحم و فاسد کننده برای مواد غذایی و دارو ها محسوب می شوند. با استفاده از خواص سیلیکاژل می توان از اثرات مخرب رطوبت و اکسیژن و گازهای مزاحم دیگر جلوگیری نمود.
مصرف سیلیکاژل در آثار باستانی
رطوبت و دمای محیط بر پایداری و استحکام اشیای تاریخی یا آثار هنری تاثیر زیادی دارد. با کنترل شرایط محیطی می توان از تخریب این اشیا با ارزش جلوگیری نمود. درواقع رطوبت، محیط لازم برای رشد و نمو کپک ها بر روی این آثار را فراهم کرده و موجب آسیب رسیدن به آن ها می شود. سیلیکاژل می تواند مقدار رطوبت نسبی هوا را در سطح پایینی نگه داشته و از رشد میکروارگانیسم ها بر روی این محصولات پیشگیری کند.
کاربرد سیلیکاژل در خودروسازی
یک روش موثر برای محافظت از محصولات خودرو در برابر رطوبت استفاده از قرص های دسیکانت است. این قرص ها زمانی استفاده می شوند که فضای بسیار کمی در دسترس است. قرص های دسیکانت در شکل ها و سایزهای متفاوت تولید شده و توانایی جذب رطوبت زیادی را دارند.
موارد مصرف سیلیکاژل در بسته بندی، حمل و نقل و انبارداری
بسته بندی مناسب کالاها در زمان حمل به ویژه حمل و نقل های دریایی اهمیت بالایی دارد. بسته های سیلیکاژل به صورت ویژه برای کاهش قطرات آب در حمل و نقل و کانتینرها استفاده می شوند. در این موارد سیلیکاژل با کاهش قطرات آب در بسته بندی ها، بار را از آسیب های رطوبت حفظ کند. حمل کالا بدون مزاحمت قطرات آب از شکل گیری قارچ و کپک و زنگ های فاسد کننده پیشگیری می کند. از فواید سیلیکاژل می توان به جذب رطوبت تا ۴۰ درصد وزن دسیکانت ها، محافظت کالا در مقابل رطوبت تا بیش از ۵۰ روز و جلوگیری از آسیب کیفیت در بسته بندی کالا اشاره نمود.
قیمت سیلیکاژل
همانطور که اشاره کردیم سیلیکاژل انواع مختلفی دارد. قیمت این کالا به مقدار خریداری شده، نوع آن و شرکت تولید کننده وابسته است.